Hvad er Moxa?

For at forstå, hvorfor apparaterne vi har her fra Korea ikke er at sammenligne med almindelige varmetæpper vi køber butikker med el-apparater, må vi forstå de principper der ligger bagved. Det er medicinske apparater med en stor viden bagved.

Tanken med apparaterne er også vi skal prøve at bruge nogle naturlige metoder, inden vi tyr til medicin og dens ofte negative bivirkninger. Eller vi kan anvende begge dele, men måske med mindre brug af nødvendig medicin.

Moxa-behandling med op til 70C keramik

Moxa behandling med special turmalinkeramik op til 70C.

Moxa behandling med special turmalinkeramik op til 70C.

Mange vi taler med i Danmark om vores Koreanske produkter og apparater, undre sig over hvorfor vi kan have helt op til 70C på turmalin-keramikken. Det er fordi apparaterne blandt andet bygger på det er i traditionel kinesisk medicin kaldes Moxa, også kaldet Moxibustion, eller på dansk Moxa-behandling.

Moxa og Akupunktur er som et par.

Moxa er en meget gammel østlig tradition for varme terapi, der er lige så gammel som akupunkturen. Faktisk er udtrykket akupunktur på kinesisk dannet af to ord: “Zhen Jiu”. Ordet “zhen” betyder nål og ordet “jiu” betyder moxibustion. Grunden hertil er at Moxa (Moxibustion), og Akupunktur traditionelt er blevet brugt som et par siden begyndelsen af ​​traditionel kinesisk medicin, og er fortsat en meget stærk kombination for de fleste udøvere af traditionel kinesisk medicin i dag.

Moxa behandling indebærer traditionelt opvarmning op et bestemt akupunkturpunkt ved at brænde en meget specifik urt, Artemisia vulgaris eller almindeligt kendt som “bynke”. Denne urt er valgt på grund af dens gode opvarmning egenskaber og sin rene “yang” art, og dermed har evnen til at genoprette den primære yang energi.

Eksempler på traditionel udført Moxa og Akupunktur behandling.

Eksempler på traditionel udført Moxa og Akupunktur behandling.

Der er primært to måder at udføre Moxa behandling på: Direkte eller indirekte.

Ved direkte moxabehandling bliver lille kegleformet stykke af urt placeret på det ønskede akupunkturpunkt og derefter brændes det, (det brænder som en glød vi også kender tobak i en cigar eller cigaret). Hvis urten får lov til at brænde helt ned til huden forårsager en blister og mange gange et ar, teknisk kaldes dette “Ardannelse moxibustion”. På den anden side, hvis urten ikke får lov til at helt at brænde, men lige nok til at skabe en stærk opvarmnings-følelse og derefter bliver slukket, kaldes teknikken “ikke ardannelse moxibution”.
Ved indirekte moxabehandling rører den brændende urt ikke huden. Den mest almindelige form for indirekte moxabehandling er, når en praktiserende læge bruger hvad der kaldes en “moxa pind”. Den “pind”, som i grove træk og form ligner en cigar, er lavet af tæt sammenrullet bynke, til tider små mængder af andre urter, derfor kaldes den også en “moxa-cigar”. Den praktiserende læge tænder bynken i den ene ende og holder den glødende moxa-cigar tæt på det området der behandles, det forårsager en stærk følelse af varme.

En anden type af indirekte moxabehandling er, når den brændende urt er isoleret fra huden med et stof, der sidder mellem huden og den brændende urt. Den type stof, der anvendes som isolator afhænger af, hvilken lidelse der behandles. Et udsnit af ingefær, anvendes eksempelvis mod kold mave* og milt, som kunne manifestere sig som diarré og mavesmerter. Et udsnit af hvidløg anvendes til infektioner og giftige insektbid, og salt anvendes til at gendanne Yang energi.

* Koldt mave eller Mangelfuld mave er et syndrom i kinesisk medicin, der forklarer, hvad der sker, når du enten ikke spiser nok protein eller spiser for meget kold mad – selv om der er andre årsager.

En anden populær teknik for at gøre indirekte moxabehandling er med brug af akupunktur. Med denne teknik indsættes en nål (moxa-nål), i det ønskede akupunkturpunkt og derefter et lille kegleformet stykke urt er fastgjort til toppen af ​​nålen. Urten antændes, og som urten brænder bevæger varmen sig ned i nålen hvor meridianen (nervebanen) opvarmes.

Eksempler på Moxa- og Akupunkturpunkter.

Eksempler på Moxa- og Akupunkturpunkter.

Tilstedeværelse af kulde kan resulterer i ulidelig smerte.

Fra et traditionel kinesisk medicinsk synspunkt, er den mest almindelige indikation for brug af moxabehandling tilstedeværelsen af ​​kulde. Kulde får Qi** at sætte farten ned og i mange tilfælde til at stagnere, hvilket resulterer i ulidelig smerte. Moxa opvarmer meridianer og fortrænger dermed kulden. Ømme, kolde samlinger reagerer godt på moxabehandling. Moxabehandling bruges også til at inducere en jævn strøm af Qi og blodet. Det sker i områder, hvor der er helt klart en mangel på Qi og blodtilstrømning, eller på akupunkturpunkter der er kendt for deres evne til at udjævne strømmen af ​​Qi og blod. Bynken og varmen er både opvarmning og yang i naturen, og når de kombineres under moxabehandling er resultatet en meget effektiv måde at styrke yang energien.

Ovenstående grund er årsagen til at moxabehandling er meget udbredt til skrøbelige og svage mennesker, de mangler yang energi. Gamle kinesiske mestre har brugt moxa-akupunktur profylaktisk (forebyggende) i tusinder af år. Ved at anvende moxabehandling på specifikke akupunkturpunkter på en regelmæssig basis, er de i stand til at forblive stærke og sunde, indtil den sidste dag i deres liv. Således kan moxabehandling også anvendes som forebyggende behandling.

**Qi er det kinesiske udtryk for den Livsenergi/Livskraft der strømmer i kroppen, og som er grundlaget for vores krops sundhed, for vores handlekraft og vores aktivitetsniveau. Qi skal være i bevægelse for at vi kan føle os levende og have et aktivt og berigende Liv.

Mest almindelige lidelser der behandles med moxabehandling:

  • Astma, (her er den direkte moxa er bedst).
  • Gigt af den kolde type – (indirekte og med ingefær).
  • Mavesmerter (indirekte moxa med ingefær eller salt).
  • Ekstrem diarré (indirekte moxa med salt i navlen).
  • Smerter fra brok (indirekte moxa med salt).
  • Impotens eller tidlig sædafgang (indirekte moxa).
  • Opkastning (indirekte moxa med salt i navlen).

Vores infrarøde apparaterne bygger blandt andet på principperne fra Moxa

Der er fra producenten gjort megen forskning og udvikling for at kunne skabe disse apparater. Formålet er at gøre det muligt for almindelige mennesker at have et apparat i hjemmet de selv kan bruge. Et apparat bygget på baggrund af mange tusinde års medicinsk viden og forståelse af vores organisme.